World Gymnaestrada 2015 Helsinki

RiVoLin voimistelijat Gymnaestradassa

"Liikunnan ilo oli käsin kosketeltavissa, olimme kuin samaa perhettä kaikki."

Riihimäen Voimistelu ja Liikunta -seurasta osallistui 62 voimistelijaa 12.-18.7.2015 Helsingissä järjestettyyn Gymnaestrada-tapahtumaan. Gymnaestrada järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja oli osallistujamäärältään (21 000) suurin Suomessa koskaan järjestetty urheilutapahtuma. Seitsemän päivän ajan Helsingissä oli mahdollisuus nähdä voimistelua ympäri maailmaa tai vaikkapa kokeilla itse voimistelua Töölön kisahallissa.

Riihimäkeläistä voimistelua oli mahdollisuus nähdä Paavo Nurmen kentän kaupunkilavalla, jossa Chelone-ryhmä esitti Music Box -akrobatiaohjelmansa. Chelone-ryhmässä voimistelleelle 13-vuotiaalle Anette Laaksolle Helsingin Gymnaestrada oli ensimmäinen suurtapahtuma. Anette päätti lähteä Gymnaestradaan mukaan, koska ajatus kansainvälisestä yleisöstä houkutteli suomalaisyleisöjen jälkeen. Gymnaestrada lisäsi Aneten intoa voimisteluharrastukseen ja myös hänen veljeänsä puri voimistelukärpänen.

Suurin osa RiVoLilaisista osallistui kenttänäytösohjelmiin, joita esitettiin Olympiastadionilla sekä Sonera Stadionilla. Marjamaille? JOOEI! -kenttäohjelmaan valkoisen marjaämpärin kera osallistunut Hilda Merivirta, 11, piti tapahtumassa eniten esiintymisien lisäksi pinssien vaihdosta ulkomaalaisten kanssa. Mieleen jäi myös metrolla matkustaminen. Gymnaestradan aikana Hilda oppi, että harjoittelemalla oppii, kun päälläseisontakin ohjelmassa onnistui.

Helena Merivirta osallistui Gymnaestradaan Hildan huoltajana. Esiintymässä hän ei ollut, mutta avajaismarssiin Helena osallistui. ”Mielestäni tämä oli niin ainutlaatuinen tilaisuus, että houkuttelin Hildan mukaan. Aioin itsekin mukaan Valkea Lintu -ohjelmaan, mutta päätin kuitenkin olla pelkästään huoltajan roolissa,” Helena kertoo. Mieleen jäi erityisesti tavaroiden ja vaatteiden vaihtamisperinne, joka oli oleellinen asia luomaan tunnelmaa ja kontakteja eri maiden välillä. Helena ja Hilda kävivät myös Dinner in the Sky:ssa napostelemassa 50 metrin korkeudessa. ”Haaveilen taas voimistelun aloittamisesta. Olen lapsena voimistellut HyVoLissa sekä aikuisena RiVoLin eri ryhmissä. Olen myös kuullut jumppakärpäsen puraisseen TV-lähetyksiä seuranneita”, Helena kertoo.

Avajaisten Jos metsään haluat mennä nyt -perheliikuntaohjelmassa esiintyneille Marja Viitaselle ja Peppi Pikkaraiselle Helsingin Gymnaestrada ei ollut ensimmäinen. Marja on ollut kahdeksan kertaa aiemmin Gymnaestradassa ja 4-vuotiaalle Pepillekin Helsingin Gymnaestrada oli jo toinen. Ensimmäisen kerran Peppi osallistui Lausannen Gymnaestradaan ollessaan 8 kuukauden ikäinen. Pepin mielestä Gymnaestradassa parasta oli esiintyä avajaisissa, katsoa muiden esityksiä sekä saippuakuplat. ”Mistäpäin maailmaa tuletkin, niin kuulut tähän yhteiseen voimisteluperheeseen, joka kannustaa ja antaa arvoa toistenkin tekemiselle”, kokoaa Marja omia ajatuksiaan.

Elämän jälki -kenttäohjelmaan osallistui Riihimäeltä voimistelijoita sekä nuorten että kuntovoimistelijoiden rooliin. Nuorten rooliin osallistunut Henni Hapulahti, 14, muistaa Gymnaestradasta upeat esitykset sekä juttutuokiot ulkomaalaisten kanssa. Ensimmäistä kertaa osallistunut Henni aikoo ehdottomasti osallistua Gymnaestradaan toistekin. Kuntovoimistelijoissa voimistellut Pirkko Uusi-Rauva osallistui neljättä kertaa Gymnaestradaan. Pirkko piti tapahtumassa välittömästä, ystävällisestä ja kansainvälisesta ilmapiiristä. ”Liikunnan ilo oli käsin kosketeltavissa, olimme kuin samaa perhettä kaikki.” Pirkko muistaa päälimäisenä oman ohjelman harjoitukset ja esitykset sekä halliohjelmat ja Midnight Sun Special -kenttänäytöskavalkaadin ilotulituksineen. ”Olen jumpannut vuosikymmeniä ja aion jatkaa niin kauan kuin jalka nousee”, Pirkko tuumaa.

”Olen aiemminkin halunnut osallistua ja nyt siihen oli mahdollisuus, kun tapahtuma järjestettiin Suomessa”, kertoo Valkea Lintu -kenttäohjelmassa voimistellut Liisa Aro. Ideoita ja motivaatiota voimisteluharrastukseensa saanut Liisa muistaa Gymnaestradasta ympäri maailmaa tulevien ihmisten kohtaamiset, mielettömän tunnelman sekä upeat esitykset.

Jo kahdeksannetta kertaa Gymnaestradaan osallistunut Satu Jylhä esiintyi myös Valkea Lintu -kenttäohjelmassa. Sen lisäksi Satu osallistui HyVoLin ja Orimattilan Voimistelijoiden yhteisen ryhmän seniorivoimistelijoiden halliohjelmaan The Golden Time, joka esitettiin Messukeskuksessa kolmesti tapahtumaviikon aikana. ”Mukavinta oli nähdä miten idearikkaita ja taitavia ryhmiä on eri puolella maailmaa. Mukavaa oli myös tavata ulkomaisia voimisteluystäviä vuosien takaa ja vaihtaa mielipiteitä uusien tuttavien kanssa. Kaikki olivat kiinnostuneita Suomesta ja aina iloisia sateisesta säästä ja koleudesta huolimatta”, Satu kertoo. ”Monet Gymnaestradat käyneenä voin todeta, että vaikutus on aina sama. Voimistelu on hieno harrastus ja tapahtumat aina vaan innostavat jatkamaan omaa voimisteluharrastusta.”

Kuva: Akifoto

Seuraava Gymnaestrada järjestetään vuonna 2019 Itävallassa Dornbirnissä. Moni RiVoLilaisista on innokkaana osallistumassa uudelleen Gymnaestradaan. ”Edelliset Dornbirnissä toteutetut Gymnaestradat ovat olleet hienosti järjestetyt ja paikka on upea Itävallan ja Sveitsin Alppien välissä”, Gymnaestrada-konkari Jylhä kertoo.